Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

ervannn

Bakan Kurum Van’da 27 projenin toplu açılışını yaptı

15 Nisan 2022
Bakan Kurum Van’da 27 projenin toplu açılışını yaptı

Öğle saatlerinde Van’a gelen Bakan Murat Kurum, Ferit Melen Havalimanında Vali Mehmet Emin Bilmez, ilgili kurum amirleri ve siyasi parti temsilcileri tarafından karşılandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 81 şehirde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefleri olduğunu belirterek, “Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık” dedi.


Bakan Kurum Van’da 27 projenin toplu açılışını yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:


“Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık”


“Çocuklarımızın, evlatlarımızın, yavrularımızın geleceğini karartmak isteyenlere fırsat vermedik”


Öğle saatlerinde Van’a gelen Bakan Murat Kurum, Ferit Melen Havalimanında Vali Mehmet Emin Bilmez, ilgili kurum amirleri ve siyasi parti temsilcileri tarafından karşılandı. 


Buradan Tuşba Belediyesine geçen Bakan Kurum, kent genelinde tamamlanan 27 projenin toplu açılış törenine katıldı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Muradiye Kaymakamı Erkan Savar, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve vatandaşların katıldığı toplu açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Burada konuşan Bakan Kurum, bugün medeniyetlerin beşiğinde, eşsiz doğanın, köklü tarihin diyarında olduklarını belirterek, “Selçuklu'nun mirası, Osmanlı'nın emaneti, Cumhuriyetimizin yükselen yıldızı Van şehrimizdeyiz. Rahmetin, mağfiretin ve bereketin iklimi olan Ramazan-ı Şerif’te burada olmanın, sizlerle kucaklaşmanın mutluluğunu, huzurunu yaşıyoruz. Ben buradan, Van’ın tüm ilçelerine, beldelerine, köylerine, selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyorum. Bugün heyecanlıyız, bugün coşkuluyuz! Bugün siz kıymetli kardeşlerimize, Van’a verdiğimiz sözleri yerine getirmenin mutluluğu, gönül huzuru içerisindeyiz. Şehrimizin marka değerine değer katacak; bu güzel memleketi daha özel bir cazibe merkezi, uluslararası ticaretin ekseni yapacak, ekonomisini ve istihdamını güçlendirecek çok kıymetli eserlerimizi hizmete alıyoruz. Toplam yatırım değeri 200 milyon lirayı aşan, içerisinde Erciş Millet Bahçesi, Tuşba Belediyesi Hizmet Binası, Çatak atıksu arıtma tesisi, Van Defterdarlığı binalarının yer aldığı toplam 26 eserimizin açılışını yapıyoruz. Yine bir sözümüzü daha tutuyor, 37 bin metrekare büyüklüğündeki Edremit Millet Bahçemizi ilk fidanlarıyla buluşturuyoruz” dedi

Bakan Kurum Van’da 27 projenin toplu açılışını yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 81 şehirde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefleri olduğunu belirterek, “Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık” dedi.

Bakan Kurum Van’da 27 projenin toplu açılışını yaptı


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:


“Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık”


“Çocuklarımızın, evlatlarımızın, yavrularımızın geleceğini karartmak isteyenlere fırsat vermedik”


Öğle saatlerinde Van’a gelen Bakan Murat Kurum, Ferit Melen Havalimanında Vali Mehmet Emin Bilmez, ilgili kurum amirleri ve siyasi parti temsilcileri tarafından karşılandı. Buradan Tuşba Belediyesine geçen Bakan Kurum, kent genelinde tamamlanan 27 projenin toplu açılış törenine katıldı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Muradiye Kaymakamı Erkan Savar, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve vatandaşların katıldığı toplu açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Burada konuşan Bakan Kurum, bugün medeniyetlerin beşiğinde, eşsiz doğanın, köklü tarihin diyarında olduklarını belirterek, “Selçuklu'nun mirası, Osmanlı'nın emaneti, Cumhuriyetimizin yükselen yıldızı Van şehrimizdeyiz. Rahmetin, mağfiretin ve bereketin iklimi olan Ramazan-ı Şerif’te burada olmanın, sizlerle kucaklaşmanın mutluluğunu, huzurunu yaşıyoruz. Ben buradan, Van’ın tüm ilçelerine, beldelerine, köylerine, selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyorum. Bugün heyecanlıyız, bugün coşkuluyuz! Bugün siz kıymetli kardeşlerimize, Van’a verdiğimiz sözleri yerine getirmenin mutluluğu, gönül huzuru içerisindeyiz. Şehrimizin marka değerine değer katacak; bu güzel memleketi daha özel bir cazibe merkezi, uluslararası ticaretin ekseni yapacak, ekonomisini ve istihdamını güçlendirecek çok kıymetli eserlerimizi hizmete alıyoruz. Toplam yatırım değeri 200 milyon lirayı aşan, içerisinde Erciş Millet Bahçesi, Tuşba Belediyesi Hizmet Binası, Çatak atıksu arıtma tesisi, Van Defterdarlığı binalarının yer aldığı toplam 26 eserimizin açılışını yapıyoruz. Yine bir sözümüzü daha tutuyor, 37 bin metrekare büyüklüğündeki Edremit Millet Bahçemizi ilk fidanlarıyla buluşturuyoruz” dedi.




“Van’ı, dünyanın tarih ve kültür markası yapacağız”


“Şu mübarek günlerde Van’a hizmet etmek; sizlerin hayır duasını almak, bizim için en büyük gururdur, en değerli onurdur” diyen Bakan Kurum, şöyle devam etti:


“Gururdur! Çünkü siz her zaman bize yoldaş, arkadaş, kardeş oldunuz. Onurdur! Çünkü siz her zaman bizi öz kardeşleriniz gibi; yüreğinize, kalbinize, bağrınıza bastınız. İşte tam da bunun için ben de bir kardeşiniz olarak şöyle omuzlarımı kaldırıyor, göğsümü gere gere diyorum ki; Vanlıyam, şanlıyam, delikanlıyam! Özüm sözüm hep birdir! Men bu Van’a bağlıyam! Evelallah! Daha nice yatırımlarla Van’ı, dünyanın tarih ve kültür markası yapacağız. İşte bu hedefin işaret taşları olan tüm bu yatırımlarımız; medeniyetler başkenti Van’ımıza; vefakâr, yiğit Vanlı kardeşlerimize; ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bu yatırımlarda emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımı, mimar, mühendis ve en çok da işçi kardeşlerimizi canı gönülden tebrik ediyorum.”


 


“20 yılda, 40 milyar lirayı aşkın yatırım kazandırdık”


20 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde bir yola çıktıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “Ülke olarak, millet olarak 2023’ün büyük Türkiye’si için, hep birlikte omuz omuza verdik. Bu yolda, bu uğurda, 85 milyon bir olduk, beraber olduk. Cennet vatanımıza hizmet için durmadan, dinlenmeden gayretle çalıştık. Önce hep birlikte; gelişmenin, refahın, kalkınmanın önündeki engelleri kaldırdık. Çocuklarımızın, evlatlarımızın, yavrularımızın geleceğini karartmak isteyenlere fırsat vermedik. Siz kıymetli Vanlı kardeşlerimizin de çabasıyla, bu vatanın yoluna taş koyanları hep birlikte bertaraf ettik. Zor zamanlarımız oldu. Acı günlerimiz oldu. 2011 yılında bir milleti topyekûn yasa boğan o elim hadiseyi, Van depremini yaşadık. 644 canımızı, 85 milyonun gözyaşlarıyla toprağa verdik. Kardeşlerimizin acısını hep birlikte yaşadık. Gidenlerin yasını hep birlikte tuttuk. Ancak öylece beklemedik; depremin hemen ardından devlet millet seferber olduk. Hep birlikte tüm Van, tüm Türkiye bir olduk, beraber olduk. Birbirimize sımsıkı sarıldık, bu şehri yeniden ayağa kaldırdık. Van depreminden sonra arı gibi çalıştık. Tam 17 bin 500 konut, köy evleri ve dükkanı inşa ettik. Vanlı kardeşlerimizi, çocuklarımızı, güzel yavrularımızı yeniden sıcak yuvalarına kavuşturduk. Van’ın o güzel çocuklarının yeniden gülümsemesine, gözlerinde yeniden umutlar yeşermesine bizleri vesile kılan Allah’a sonsuz kere hamd ediyoruz, sonsuz kere şükrediyoruz. O günlerden bugünlere çok şey değişti. Van değişti. Van, daha da büyüdü, serpildi, gelişti. Açık söylüyorum. Bugün Van’ımızın diğer bölgelerdeki illerden eksiği yok, hatta fazlası vardır. Bugün Van’ın tüm ilçelerinde sosyal konuttan kentsel dönüşüme, altyapıdan millet bahçelerine kadar yüzlerce projemizle, bu şehir adeta şaha kalkmış durumdadır. Hamdolsun, on yıllarca yoksullukla anılan, geri kalmışlığa mahkûm edilen bu aziz şehre hak ettiği kıymeti verdik. 20 yılda, 40 milyar lirayı aşkın yatırım kazandırdık. Tabi bakanlık olarak da gözümüzün nuru Van’ımıza her daim hizmet ettik, yatırım bedeli tam 10 milyar liralık projeyi şehrimize armağan ettik” ifadelerini kullandı.

Van’da bir konut rekoruna ulaştık”


“Şu anda Van’da toplam 1 milyar 25 milyon liralık yatırımımız var, harıl harıl çalışıyoruz” diyen Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Bu yatırımların önemli bir bölümünün, toplam yatırım bedeli yaklaşık 200 milyon lira olan projelerimizin açılışlarını milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, vatandaşlarımızla birlikte birazdan yapacağız. Tabi Van’da birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü. Erciş’te, 3 etap halinde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm projemizi biliyorsunuz. Bunun birinci etabında 407 dükkân ve 48 ofisin yapımını tamamladık, hak sahibi kardeşlerimize teslim ettik. 2 ve 3. etapların imar planlarını onayladık. İnşa çalışmalarına çok yakında ekiplerimiz başlıyor.


Dönüşüm çalışmalarımızın en önemli bölümünü TOKİ’mizle ürettiğimiz sosyal konutlarımız oluşturuyor. Bugün Van’da bir konut rekoruna ulaştık; toplam yatırım değeri 4 milyar lira olan 24 bin 71 konut ile beraber yüzlerce okul, hastane, iş yeri, köy evini şehrimize kazandırdık. Yine bugün sahada, toplam yatırım değeri 935 milyon lira olan 975 konut, 420 ahır, 150 köy evi, 3 millet bahçesinin yapımına hızla devam ediyoruz. Tabi bir de biliyorsunuz, dar gelirli Vanlı kardeşlerimiz için 100 bin sosyal konut projemiz var. Bugün yine sahada, 801 konutun inşasına süratle devam ediyoruz. Buradan, şöyle Ramazan’ın da bereketiyle Tuşbalı kardeşlerimize müjdemizi vermek istiyorum. Tuşba Bardakçı 2. Etapta inşa ettiğimiz 303 konut, ticaret merkezi ve camimizi ağustos ayında hak sahibi kardeşlerimize teslim edeceğiz. 3 ay sonra hepiniz yeni yuvalarınızda oturacaksınız. Hadi bir müjde de Erciş’e verelim mi? Verelim. Erciş’te inşa ettiğimiz 409 konut ve camimizde son aşamaya geldik. İnşallah önümüzdeki ağustos ayı içinde Ercişli kardeşlerimiz de yeni ev sevincini yaşayacaklar. Şimdi, Çatak’a müjde vermesek olur mu? Olmaz! Çatak’ta, 89 konutumuzun ihalesini yaptık, evlerimizin yapımına başladık. Gelecek yıl bu zamanlarda Çataklı 89 ailemiz yeni yuvasında keyifle, huzurla, sağlıkla oturacaklar.”

“Van’ı; Türkiye’nin yeşil dostu, dönüşümünün öncü şehri yapacağız”


81 şehirde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefleri olduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık. Millet bahçelerimiz 7’den 70’e herkesin en uğrak mekânı, milletimizin buluşma, sohbet etme, eğlenme, dinlenme mekânı oldular. Tabi, arkadaşlarımızla oturduk, Van’da da şöyle 7-8 tane millet bahçesi yapalım dedik. Kararımızı aldık, 1 milyon metrekare büyüklüğe ulaşan 8 millet bahçesini Van için tasarladık, uygulamaya başladık. Hatırlayacaksınız, Çatak’ta 15 Temmuz Şehitleri Millet Bahçemizin açılışını 2018 yılında yaparak Van’ın hizmetine sunmuştuk. Bugün sizlerle birlikte; bir yandan Erciş Millet Bahçemizin açılışını yapıyor, diğer yandan Edremit’teki millet bahçemizde de ilk fidanlarımızı dikiyoruz. Hem açılışını yaptığımız hem de can suyu verdiğimiz bu millet bahçelerimiz de Van’ımız için hayırlı uğurlu olsun. Şimdi sosyal konutta müjdelerimizi verdik, millet bahçelerinde de yeni projelerin müjdelerini vermezsek eksik kalır değil mi? O halde başlıyorum. Tuşba’mızda Akköprü, İpekyolu’nda Tepebaşı millet bahçelerimizin yapımında artık son aşamadayız. İnşallah bunları kısa süre sonra tamamlayacak, sizlerin hizmetine sunacağız. Yine Tuşba’mızda; Van’ın ve hatta bölgenin en büyük millet bahçesini, 717 bin metrekare büyüklüğündeki Bardakçı Millet Bahçemizin de yapımına en kısa zamanda başlayacağız. Bahçesaray ve Erciş’teki ikinci millet bahçemizde ise arkadaşlarımız projeleri çiziyorlar. Bu bahçelerimizi de hızlıca başlatıp Van’a kazandıracağız. Allah’ın izniyle Van’ı; Türkiye’nin yeşil dostu, dönüşümünün öncü şehri yapacağız” diye konuştu.

Bakan Kurum Van’da 27 projenin toplu açılışını yaptı


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 81 şehirde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefleri olduğunu belirterek, “Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık” dedi.



Bakan Kurum Van’da 27 projenin toplu açılışını yaptı


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum:

“Hedeflediğimiz 443 millet bahçemizin 127’sini tamamladık”

“Çocuklarımızın, evlatlarımızın, yavrularımızın geleceğini karartmak isteyenlere fırsat vermedik”

Öğle saatlerinde Van’a gelen Bakan Murat Kurum, Ferit Melen Havalimanında Vali Mehmet Emin Bilmez, ilgili kurum amirleri ve siyasi parti temsilcileri tarafından karşılandı. Buradan Tuşba Belediyesine geçen Bakan Kurum, kent genelinde tamamlanan 27 projenin toplu açılış törenine katıldı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van milletvekilleri Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Bekmez, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, Muradiye Kaymakamı Erkan Savar, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve vatandaşların katıldığı toplu açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Burada konuşan Bakan Kurum, bugün medeniyetlerin beşiğinde, eşsiz doğanın, köklü tarihin diyarında olduklarını belirterek, “Selçuklu'nun mirası, Osmanlı'nın emaneti, Cumhuriyetimizin yükselen yıldızı Van şehrimizdeyiz. Rahmetin, mağfiretin ve bereketin iklimi olan Ramazan-ı Şerif’te burada olmanın, sizlerle kucaklaşmanın mutluluğunu, huzurunu yaşıyoruz. Ben buradan, Van’ın tüm ilçelerine, beldelerine, köylerine, selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyorum. Bugün heyecanlıyız, bugün coşkuluyuz! Bugün siz kıymetli kardeşlerimize, Van’a verdiğimiz sözleri yerine getirmenin mutluluğu, gönül huzuru içerisindeyiz. Şehrimizin marka değerine değer katacak; bu güzel memleketi daha özel bir cazibe merkezi, uluslararası ticaretin ekseni yapacak, ekonomisini ve istihdamını güçlendirecek çok kıymetli eserlerimizi hizmete alıyoruz. Toplam yatırım değeri 200 milyon lirayı aşan, içerisinde Erciş Millet Bahçesi, Tuşba Belediyesi Hizmet Binası, Çatak atıksu arıtma tesisi, Van Defterdarlığı binalarının yer aldığı toplam 26 eserimizin açılışını yapıyoruz. Yine bir sözümüzü daha tutuyor, 37 bin metrekare büyüklüğündeki Edremit Millet Bahçemizi ilk fidanlarıyla buluşturuyoruz” dedi.


“Van’ı, dünyanın tarih ve kültür markası yapacağız”

“Şu mübarek günlerde Van’a hizmet etmek; sizlerin hayır duasını almak, bizim için en büyük gururdur, en değerli onurdur” diyen Bakan Kurum, şöyle devam etti:

“Gururdur! Çünkü siz her zaman bize yoldaş, arkadaş, kardeş oldunuz. Onurdur! Çünkü siz her zaman bizi öz kardeşleriniz gibi; yüreğinize, kalbinize, bağrınıza bastınız. İşte tam da bunun için ben de bir kardeşiniz olarak şöyle omuzlarımı kaldırıyor, göğsümü gere gere diyorum ki; Vanlıyam, şanlıyam, delikanlıyam! Özüm sözüm hep birdir! Men bu Van’a bağlıyam! Evelallah! Daha nice yatırımlarla Van’ı, dünyanın tarih ve kültür markası yapacağız. İşte bu hedefin işaret taşları olan tüm bu yatırımlarımız; medeniyetler başkenti Van’ımıza; vefakâr, yiğit Vanlı kardeşlerimize; ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bu yatırımlarda emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımı, mimar, mühendis ve en çok da işçi kardeşlerimizi canı gönülden tebrik ediyorum.”

 

“20 yılda, 40 milyar lirayı aşkın yatırım kazandırdık”

20 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde bir yola çıktıklarını hatırlatan Bakan Kurum, “Ülke olarak, millet olarak 2023’ün büyük Türkiye’si için, hep birlikte omuz omuza verdik. Bu yolda, bu uğurda, 85 milyon bir olduk, beraber olduk. Cennet vatanımıza hizmet için durmadan, dinlenmeden gayretle çalıştık. Önce hep birlikte; gelişmenin, refahın, kalkınmanın önündeki engelleri kaldırdık. Çocuklarımızın, evlatlarımızın, yavrularımızın geleceğini karartmak isteyenlere fırsat vermedik. Siz kıymetli Vanlı kardeşlerimizin de çabasıyla, bu vatanın yoluna taş koyanları hep birlikte bertaraf ettik. Zor zamanlarımız oldu. Acı günlerimiz oldu. 2011 yılında bir milleti topyekûn yasa boğan o elim hadiseyi, Van depremini yaşadık. 644 canımızı, 85 milyonun gözyaşlarıyla toprağa verdik. Kardeşlerimizin acısını hep birlikte yaşadık. 


Gidenlerin yasını hep birlikte tuttuk. Ancak öylece beklemedik; depremin hemen ardından devlet millet seferber olduk. Hep birlikte tüm Van, tüm Türkiye bir olduk, beraber olduk. Birbirimize sımsıkı sarıldık, bu şehri yeniden ayağa kaldırdık. Van depreminden sonra arı gibi çalıştık. Tam 17 bin 500 konut, köy evleri ve dükkanı inşa ettik. 


Vanlı kardeşlerimizi, çocuklarımızı, güzel yavrularımızı yeniden sıcak yuvalarına kavuşturduk. Van’ın o güzel çocuklarının yeniden gülümsemesine, gözlerinde yeniden umutlar yeşermesine bizleri vesile kılan Allah’a sonsuz kere hamd ediyoruz, sonsuz kere şükrediyoruz. O günlerden bugünlere çok şey değişti. Van değişti. Van, daha da büyüdü, serpildi, gelişti. Açık söylüyorum. Bugün Van’ımızın diğer bölgelerdeki illerden eksiği yok, hatta fazlası vardır. Bugün Van’ın tüm ilçelerinde sosyal konuttan kentsel dönüşüme, altyapıdan millet bahçelerine kadar yüzlerce projemizle, bu şehir adeta şaha kalkmış durumdadır. Hamdolsun, on yıllarca yoksullukla anılan, geri kalmışlığa mahkûm edilen bu aziz şehre hak ettiği kıymeti verdik. 20 yılda, 40 milyar lirayı aşkın yatırım kazandırdık. Tabi bakanlık olarak da gözümüzün nuru Van’ımıza her daim hizmet ettik, yatırım bedeli tam 10 milyar liralık projeyi şehrimize armağan ettik” ifadelerini kullandı.




Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.