Türkiye’nin İstanbul ilinde yaşayan 15 yaşındaki Amir Rezazadeh, "Kurtarma bağının simülasyonu" adlı projesiyle İran, İsviçre'te altın madalya aldı.
Amir Rezazadeh:”Mohammad Amin Rezazadeh ve Fozyeh Hajizadeh'in oğluyum. İranlıyım. İstanbul’da yaşıyorum ve 15 yaşındayım. Annemin İstanbul'da öğretmenlik görevi nedeniyle Türkiye’ye geldik ve yaşamaya başladık. İlk programlama tabanlı okul olan Kozmos Yazılım Anadolu Lisesi'nın tarafından teşvikli burs aldım. Bir labirente giren ve yolunu haritalayan ve aşağıdaki gibi tanımlanan bir kurtarma bağ simülatörü yaptım.
YAPTIĞIM PROJE HAKKINDA BAHSEDİLMESİ GEREKİR İSE;
Proje başlığı: "Kurtarma bağının simülasyonu"
Platformun amacı; "Kazalarda hayat kurtarmaya yardımcı olacak bağlar için en kısa sürede yazılım ve algoritmalar geliştirmek"
Projenin Avantajları:
A- Kazalarda doğrudan insan gücü karışmaz ve zarar görmez.
B- Çok düşük maliyet ve süreye sahip simülasyonda, Real Robat'ta çok fazla maliyet ve zaman gerektiren farklı ortamlar incelenir ve algoritmalar test edilir ve geliştirilir.
C - Yazılım geliştirme ve programlama algoritmalarına odaklanır
D- Bağ dokuyu yönlendirmek, yaralanmaları ve pozisyonu tespit etmek için görüntü işleme ve kontrol sensürlerinin çalışmasını düzenlemek.
Fark: Mümkün olan en kısa sürede en fazla ortamı tarayabilen ve kayıpları tespit edebilen seçilmiş algoritmalar.”
HAYATIM HAKINDA ALDIĞIM ÖDÜLLERİM VE ÇALIŞMA DESTEKÇİLERİM
Bu buluş 2019 yılında National Organization for Brilliant and Sharp Talents sınavında öğrencilerin yüzde birinden biri olarak kabul edildim. 2020 yılında Iran Open robotik yarışmasında üç disiplinde birinci oldum. Altın madalya kazandım. 2020 de fransa dakı dunya sampıyonasında bırıncı oldum ve En son 1 ay önce 2022 İsviçre Buluş Festivalinde 1’inci oldum ve altın madalya kazandım.
Bu yarışma dünya genelinde en önemli yarışmadır ve dünya fikri mülkiyet kurumu (WIPO) tarafından düzenlenir. Yaklaşık 900 buluş yarışmasaydı.
Risk altındaki insanların hayatlarını kurtarmak ve kurtarıcıların hayatlarını kurtarmak en değerli iştir ve bazen birkaç saniyelik zamanında eylem bir kişiyi ölümden kurtarabilir. Depremler ve yangınlar da dahil olmak üzere çeşitli projelerde bağ yerine kullanılabilir. Olay yerini mümkün olan en kısa sürede tespit edin ve kazanın yerini ve yaralıları belirleyin ve navigasyona ve hayat kurtarmaya yardımcı olun.
Bu projemde en büyük destekleri olan Ailem, öğretmenlerim , Eğitim hayatım boyunca başta programlama hocaları Shiva Darvish, Peyman Yousefi, Hanieh Yazdi, Sayadi, Demet Şen, Fırat Orak, Esmanur Sivridaşdan, Ceren Kerpiç ve Prof. Mehrdad Fojlaley ve anne babam dan teşekkür ederim.”dedi.