Haber Hattı ve Reklam İletişim : 0543 722 30 15

vansokakhaber@gmail.com

ervannn

Turuva Ajans, gücünü güç katmaya devam ediyor

26 Kasım 2022
Turuva Ajans, gücünü güç katmaya devam ediyor

Van ilinde hizmet eden Turuva Ajans, gücünü güç katarak Bursa'da ilk şubesini açtı.

TURUVA AJANS ve MATBAACILIK İLK ŞUBESİ’Nİ BURSA’DA AÇTI



Turuva Ajans işletme sahipleri Metin Gürpınar ve Fatih Seyitoğlu'nun açıklamasında:"Van’ın ilk grafikerlerindenim. Şu an meslek hayatımda 28. yılımı tamamladım. Hep hayalimde böyle bir reklam ajansı ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde şubelerimizin olması vardı ve bunu da ilk olarak Bursa’da hayata geçirdik. Bundan sonraki hedeflerimiz arasında Van’da bulunan Turuva Ajans merkez olarak kalacak ve daha sonra Antalya ile İzmir’de böyle şubeler açmak var."denildi.


Metin Gülpınar ve Fatih Seyitoğlu’nun serüveni 2 liralık sermaye ile 2008’de 20 metrekarelik bir büroda başladı. Fatih'in babasından aldıkları 160 lira borç ile masa ve sandalye temin ettiler. Metin’in evden getirdiği şahsi bilgisayarla işe başladılar. Helal rızıklarının peşine düştüler ve şimdi Bursa’da ilk şubelerini açtılar. Hayallerinin peşinden gittiler ve birçok şehirde de şubeler açacaklarının müjdesini verdiler. Hikayenin gerisini onlardan dinledik. İlk Metin Gülpınar anlattı.


“Tasarımlarımız beğenildi”


“İlk büromuzu tuttuktan sonra kendimizi tanıtmaya başladık, farklı tasarımlarımız büyük ilgi gördü. Güzel tasarımlarımızla cezbettiğimiz müşterilerimiz, işlerimizi beğendi ve çevremiz artmaya başladı.”


Bir masa iki bilgisayar


“Sonra bir bilgisayar daha aldık ama bir masamız vardı, ikinci bilgisayarı benim masanın yan tarafına bıraktık. İşlerimiz artınca bir yıl sonra ilk ofisimiz de yeterli gelmedi ve bir arkadaş ile birlikte ortak bir büro tuttuk. Matbaalara gittik ve tasarım işleri almaya başladık. Bu büro da yeterli gelmeyince sadece kendimize ait ayrı bir büro tuttuk.” 


Resmi kurum işleri başlıyor


“Grafik tasarımlarımız beğenilince Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van Belediyesi ve diğer belediyeler, DAKA ve diğer tüm resmi kurumlardan da iş almaya başladık.


Borç makine alarak copy centeri de firmamıza ekledik ve fotokopi işleri de yapmaya başladık. 


Şimdiki yerlerine geçiyorlar


“Büromuz küçük gelince şimdiki 500 metrekarelik yerimize taşındık ve bölgeye hatta Türkiye’nin birçok iline Van’dan işler de yolladık. Bu da yetmedi tabi dünyanın birkaç ülkesine Van’dan iş yollamaya başladık. 


Ne Tür İşler Yapıyorsunuz


Bünyemizde grafik-tasarım, reklam atölyesi, copy center ve reklam ajansı var. Bizim müşterilerimizin yüzde 90’ı dışarıda işlerini halledemeyip de bizi tercih edenlerdir. Biz dergi yapmak isteyen kurum ve özel işletmelere içerik hazırlamadan tutun da resim tedarikine dair birçok hizmet veriyoruz. 


Başarının sırrı nedir?


“Fatih ile kafamız uyuşuyor ve iyi anlaşıyoruz. Müşteriyi kandırmadık, dürüst çalıştık. Birbirimize güveniyoruz. 20 metrekareden 500 metrekareye gelip ürün portföyünü arttırıp değişik işkolları ile dost ve müşterilerimiz hizmet ettik. Allah da yardımcı oldu, dürüst çalıştık ve insanları kandırmadık. 1 liraya mal ettiğimiz malı 100 liraya satmadık. Satış fiyatı 3 lira ise biz de 3 liraya sattık ve müşteri de bunu gördü. Öyle işimizi büyüttük. Haram yemedik ve işimize haram katmadik. Kredi kartımız yoktur ve aldığımız hiçbir makinada kredi yoktur. Biz ajans olarak banka kredisi bile kullanmadık. Biz sıfırdan başladık Allah yardım etti ve şu anki durumuza geldik. Yeni genç girişimcilerin yapması gereken en önemli şey kendine güvenmeleridir, ben bu işi yapabilirim demeleridir. Gerisi Allah yardımcı olur.”


İyi anlaşan iki ortağın üçüncüsü Allah’tır

“Kahvaltı ve öğlen yemeğini birlikte yemesek yemiyoruz ve birbirimizi saatlerce beklediğimiz oluyor. Mutlaka birlikte yemek yiyoruz. Süregelen çok samimi dostluğumuz var alışverişimiz de birliktedir. Ayakkabı, pantolon her ne alacaksak birlikte alıyoruz. Ortaklığımızı dostluğumuza da yansıttık. İki ortak iyi anlaşıyorsa üçüncü ortak da Allah'tır, denilir. Biz gerçekten bunu birebir yaşamış ve birebir şahit olmuş kişileriz”


Öz sermayeleri ile bugünlere geldiler

“Hiçbir bankadan kredi almadık ve hiçbir devlet desteği de yok. Her şeyi kendi öz kaynaklarımızla yaptık ve hepsi öz sermayemizdir. Dediğim gibi kredi kartımız bile yok ve hiç banka kredisi kullanmadık. Bir arabamız yok ama bir bilgisayarımız araba fiyatında. Evimiz de yok, kazandığımız her şeyi yeniden işimize yatırıyoruz.” 


“Aramıza para girmedi”


“Ortaklığımızın uzun sürmesi ve dostluğumuzun baki olmasının sebebi paranın aramızda olmamasıdır. Hiç unutmadığım bir söz vardır. Parayı ayağının altına koyarsan seni yüceltir. Ama kafanın üstüne koyarsın seni  alçaltır diye.”


29 yıllık grafiker


“Van'ın en eski grafikerlerindenim. 1994 yılında başladım ve o zamanlar Müştehir Karakaya vardı, ben vardım ve bir iki kişi daha vardı, başka da yoktu. O zamanki grafikerlerin sayısı bir elin parmak sayısını geçmiyordu. 100’e yakın stajyer yetiştirdik. Buradan eğitim alıp grafikerlik yapanlar var, üniversite okuyan stajyerlerimiz var. Turuva bir okul gibidir aynı zamanda. Ajansımızın bir kısmında birçok arkadaşımız gelip bir masa ile başladılar ve bizim ajansımızın içinde işlerini geliştirip kendilerine iş yeri açtılar. Birçok matbaacı arkadaşımız kardeşini, yiyenini yolladı bize ve biz grafik tasarım öğrettik sonra gidip kendi iş yerlerinde çalıştılar.”


Fatih, adının anlamı gibi yaptığı tasarımlarla gönülleri fethetti. Yaptığı farklı tasarımlar bütün Van’da konuşuldu. Metin, metanetli, sağlam, dayanıklı, özü, sözü doğru, sebatkar, itimat edilir anlamına geliyordu. Fatih işte bu anlamlara sahip Metin’i yanına aldı ve birlikte Turuva destanını yazdılar…



BAYRAM BEREKETİYLE BAŞLADILAR


Fatih Seyitoğlu. Emektar bir grafiker olan Fatih, pazarlama işi yapıyordu ve İstanbul’da iyi bir firmada stajyerlik yaptıktan sonra dolgun maaşa çalışacaktı. Allah onun karşısına Metin’i çıkardı. Hani şu isminin anlamı sağlam ve özü sözü doğru anlamına da gelen Metin’i. Kısmetleri birleşti, hikayenin gerisini Fatih abimiz anlattı.


Tabii ben de çok iyi olduğum için sıkıntı yoktu”


“Pazarlama işi yapıyordum. İşimden ayrıldım ve İstanbul'a gidip bir ithalat-ihracat firmasında stajyerlik yapacaktım. Metin, gazete tasarımı yapıyordu ve bana dedi ki gel sana tasarımı öğreteyim. Metin bana grafik tasarımı öğretmeye başladı. Bir okulun öğrenci yıllıklarını yaptım ve herkes tasarımımı çok beğendi. Tabii ben de çok iyi olduğum için sıkıntı yoktu. (birlikte gülüyorlar). 


Bayram bereketiyle başladılar

“Ben Metin’e çok dedim gel birlikte ajans açalım diye ama her seferinde hayır diyordu. Ama Metin bir bayram arifesinde geldi ve gel birlikte bir iş yeri açalım dedi. Ben de tamam başlayalım dedim bismillah dedik işe koyulduk. 


Maceramız böyle başladı. İlk büromuzu bir gün boyunca boyadık, o kadar fazla boyadık insanlar dedi ki bu kadar boya kullanılır mı? Biz oradan çıktıktan sonra bile büro uzun süre boyanmadı.”


Metin’in büyük emeği var

“Tasarımlarımızı gören matbaalar ve müşteriler çok beğendi. Çok çevresi olan Metin’in büyük emeği var. Metin de seviliyordu. Asıl ustam Metin’dir ve Metin’in çok fazla katkısı var onu es geçmeyeyim. (Metin gülerek teşekkür ediyor.)” 


“Paraya önem vermedik”


Metin ile benim huyum aşırı derecede birbirine uyuyor. Paraya hiçbir şekilde önem vermiyoruz, bizim için önemli olan dostluğumuzdur. Parayı aramıza sokmadık. İşlerimiz güzel olsun, insanlar bizi böyle tanısın dedik. Birbirimize karşı hep samimi kaldık.” 


Turuva ismi nereden geldi


İşyerini yeni açacağız, ne isim verelim diye düşünüyoruz? Türkiye’nin faklı şehirlerinde reklam ajansı açma hayalimiz vardı. Reklamcı bir arkadaşın iş yerinde TURUVA ismini görünce “Çanakkale’den Van’a neden bir çok ilde reklam ajansımız olmasın diye düşündük ve TURUVA ismini kullandık. Allaha şükürler olsun ki bize nasip etti ve Bursa’da ilk şubemizi açtık. Bundan sonra Van’da bulunan ajansımız merkez şube olarak kalacak ve Türkiye’nin birçok şehrinde inşallah şubelerimiz olacak.”dedi.


Haber Galeri
Yorum Ekle

kod


© Tüm Hakları Saklıdır.